top of page

Ventilatör Cihazlarında Genel Bakım

Güncelleme tarihi: 30 Ağu 2023




Genel bakım ventilatör cihazlarında önemli bir yere sahiptir. Çoğunlukla entübe edilmiş hastalarda kullanılan ventilatör cihazları, hastanın trakeostomisinden solunum yoluna bağlı olduğu için, bakımı yapılmamış Ventilatör cihazı hastada enfeksiyon riski oluşturur. Ventilatör cihazlarında dikkat edilmesi gereken hususlar; TOZ FİLTRESİ DEĞİŞİM Ventilatör cihazlarında dikkat edilmesi gereken en önemli kısım filtredir. Bu filtreler HEPA standartına göre yapılmıştır. Yani yüksek verimli toz veya bakteri tutucu özelliğine sahiptir. Ventilatör cihazları aralıksız çalıştığından cihaza sürekli olarak hava girişi sağlanmaktadır. Bu havanın toz ve bakterilerden arınması için cihazın motor hava girişine filtre takılmıştır. Filtre ayda bir kez mutlaka değiştirilmesi gerekmektedir. Değiştirilmeyen filtrelerin gözenekleri tıkandığı zaman cihazda aşırı ısınma oluşturacağı için cihaz ventilasyonu durdurur. değiştirilmemiş filtre özelliğini kaybettiğinde ise blower motorda kirlenme ve bakteri barındıracaktır. Zamanla hastanın soluk yollarına gidecektir. Hasta sağlığı ve cihazın çalışma süresini uzatmak için filtrenin düzenli olarak değiştirilmesi gerekmektedir. BAKTERİ NEM (HME) FİLTRESİ DEĞİŞİMİ Hastanın solunum konforunu sağlayan ventilatör cihazlarının devre (hortum) takılan 2 adet filtresi vardır.

Bu filtreler

bakteri ve bakteri-nem filtreleridir. Bakteri filtreleri, cihazın (tekli ise cihazın devreye bağlanan kısmına) devre bağlantı yerine takılmalıdır. İnsprasyon kısmına takılan filtre, cihazdan gelen havanın son bir kez daha temizlenmesini sağlar. Bu yüzden kullanımı oldukça önemlidir. Bu filtre 2 günde bir değiştirilmelidir. Nem filtreleri, cihazdan gelen kuru havanın nemlenmesini sağlamaktadır. Nem özelliği 24 saat sonra gittiğinden dolayı 24 saatte bir mutlaka değiştirilmelidir. Bu filtre ventilatör devresinde hasta tarafında yer alan Y konnektörü ile catater mounth arasına bağlanır. Tekli çalışan cihazlarda ise devre sonunda catater mounth arasına bağlanmalıdır. Bakteri-Nem filtresi, ventilatör devresinin uç kısmında yer alan Y konnektörü ile catater mounth(deve boynu) arasına takılmalıdır. Hastaya ulaşan havanın son olarak bakterilerden temizlenmesini sağlar. Isıyı ve nemi tutar. Bu sayede hastaya giden havanın soğuk ve kuru olmasını önler. Bakteri-nem filtreleri 24 saatte bir değiştirilmesi gerekmektedir.

VENTİLATÖR DEVRESİ (HORTUMU) DEĞİŞİMİ Ventilatör cihazların sarf malzemesi olan ventilatör devresi (ventilatör hortumu), sürekli bir hava geçişi olduğundan dolayı uzun süren kullanımdan sonra eski formunu kaybetmeye başlayacaktır. Bu da devrede yırtılmaya ve kir tutmaya sebep olacaktır. Bu yüzden devrelerin ayda en az bir kez değiştirilmesi hasta sağlığı için oldukça büyük bir önem yer almaktadır.


BAKIM VE KALİBRASYON Mekanik Ventilatör sürekli olarak çalıştığı için belli bir zaman aralığında bakım ve kalibrasyona ihtiyaç duymaktadır. Bu bakımın belli bir bölümünü hasta bakıcı veya hemşireler yapması gerekmektedir.

Cihaz bakımı ikiye ayrılır. Bunlardan biri normal bakım diğeri ise genel bakımdır. Normal bakımı hasta yakını veya hemşireler yapmaktadır. Bu bakımda, hasta yakını nemli bir bez aracılığı ile cihaz yüzeyini herhangi bir tuşa basmadan silmesiyle oluşur. Bu bakım sık sık yapılması yararlı olacaktır.



Genel Bakım:

Genel bakımı servis tarafından yapılmaktadır. Bu bakımın yılda en az bir kez yapılması cihazın arıza maliyetini minimuma indirir. Genel bakımda teknik servisimizin yaptığı işlemler 3 saat sürer.


Teknik servise genel bakım için gelen cihaza hangi işlemler yapılır? Cihaz teknik servis tarafından çalışma ayarları kaydedilir. Bu ayarlar daha sonra tekrar kullanıcıya verilmeden önce cihaza ayarlanır. Herhangi bir sorun görülmezse cihaz sökülür. Ventilatör temiz bir yüzeyde içi açılır ve sürekli olmadan çalışan blower motorun bulunduğu kutu cihazdan sökülür. Blower motor 24 saat aralıksız çalıştığı için filtreden geçen tozlar burada birikmektedir. Bu yüzden genel bakımda kontrol edilmesi gerekilen birinci parça blower motor olmalıdır. Kutu içinde yer alan blower motor, kutunun sökülmesiyle tamamen cihazdan ayrılabilir hale gelir. Blower motorun etrafı ses yalıtım süngeriyle kaplıdır. Bu sünger blower motordan ayrılır ve tozu temizlenir. Blower motorun detaylı temizliği dezenfektesi yapılır. Ve kutuya tekrar koyulur. Cihazın içinde bulunana anakart, güç kartı ve görüntü kartı incelenir, devre kartında bulunan devre elemanları kontrol edilir. Oksitlenme gözlemlenirse elektronik kartlar temizlenir lehimleri tazelenir Cihazın dış yüzeyi dezenfekte edilir. Ayrılan parçalar tekrar cihaza takılır ve cihaz kalibrasyona girer. Genel bakımda cihazın blower motor saati kontrol edilir. Eğer çalışma süresi 25.000 saati geçmişse blower motor kullanımı uygun olmayacağından değiştirilir. Kalibrasyon: Genel bakımdan çıkmış cihaz basınç testi ve akış testine alınır. Kalibrasyon 3 kez tekrarlanır herhangi bir olumsuz durum görülmezse cihaz 1 saat aralıksız yapay akciğerle çalışır. Bir saatin sonunda cihazın filtresi değiştirilerek tekrardan dezenfekte edilir. Hastaya teknik servis raporu düzenlenir. Son olarak cihaz paketlenir. Hasta bakıcısı ve hemşirelerin yapması gereken devre kalibrasyonu:

Cihaz hastadan ayrılır. Hasta bu süre zaafında ambu ile yapay solunuma devam eder. Hasta devresi catater mounthtan ayrılır. Y konnektör ucu avuç içi yardımıyla kapatılır. Ventilatör cihazının servis menüsünden devre testi (Circuit test) bölümüne gelinir ve devre testi onaylanır. Kalibrasyona başlayan cihaz az şiddetten başlayarak belli bir basınç kuvveti uygular. Maksimum basınca kadar cihaz çalışmaya devam eder. Bu test yaklaşık olarak 2 dakika sürmektedir. Ekranda "Kalibrasyon Başarılı" uyarısı çıktığında devre hastaya tekrar bağlanır. Eğer "Kalibrasyon Başarısız" uyarısı çıkarsa cihaz yeniden başlatılıp tekrar test edilir. Uyarı devam ederse teknik servise başvurulması gerekilmektedir.


559 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page